Nejčastější chyby při prodeji nemovitosti a jak se jim vyhnout
26. 6. 2024

Nejčastější chyby při prodeji nemovitosti a jak se jim vyhnout

Prodej nemovitosti může být stresující záležitostí, ať už prodáváte dům, byt nebo komerční prostor. Mnoho majitelů se při tomto procesu dopouští různých chyb, které mohou značně zkomplikovat a prodloužit prodej. V tomto článku si přečtěte, jaké jsou nejčastější chyby, kterým je dobré se vyvarovat, a obdržíte praktické rady, jak zvýšit šance na rychlý a výhodný prodej.

Podcenění přípravy nemovitosti k prodeji

Příprava nemovitosti k prodeji je klíčovým krokem, který mnozí majitelé bohužel podceňují. Dobrá prezentace může výrazně zvýšit atraktivitu vaší nemovitosti a zkrátit dobu prodeje. Jednou z nejčastějších chyb je nedostatečný úklid a úprava prostoru. Potenciální kupci si vytvářejí první dojem během několika vteřin. Zajistěte, aby byl interiér čistý a uklizený, zbavte se osobních předmětů a nadbytečného nábytku.

Další častou chybou je zanedbání drobných oprav a údržby. Věci jako nefunkční dveře, kapající kohoutky nebo praskliny ve zdech mohou odradit zájemce a snížit hodnotu vaší nemovitosti. Investice do těchto oprav může být minimální ve srovnání s jejich přínosem. Zvažte také využití služeb profesionálního home stagingu, který vám pomůže optimalizovat vzhled vašeho domu či bytu.

Pokud je váš dům nebo byt prázdný, doporučuji zapůjčení nábytku a dekorací, které prostor zútulní a dodají mu příjemnou atmosféru. Nezapomeňte na venkovní prostory – dobře udržovaná zahrada nebo balkon mohou rozhodnout o prodeji. Celkově je důležité připravit svou nemovitost tak, aby na potenciální kupce působila co nejpříjemněji.

Nesprávné stanovení prodejní ceny

Jednou z největších chyb při prodeji nemovitosti je nesprávné stanovení její ceny. Přemrštěná cena může odradit potenciální kupce a způsobit delší setrvání nemovitosti na trhu. Na druhou stranu, příliš nízká cena může znamenat finanční ztrátu. Klíčem je najít rovnováhu mezi skutečnou hodnotou nemovitosti a atraktivitou ceny pro kupující.

Prvním krokem by měl být průzkum trhu. Prostudujte si ceny podobných nemovitostí ve vaší oblasti a vezměte v úvahu faktory jako velikost, stav a lokalita. Spolupráce s profesionálním realitním makléřem může být velmi užitečná; má přístup k aktuálním údajům o trhu a poskytne kvalifikovaný odhad hodnoty vaší nemovitosti.

Během prodejního procesu může být nutné cenu upravit podle zájmu kupujících a dalších okolností. První týdny po uvedení nemovitosti na trh jsou kritické; tehdy je největší šance přilákat zájemce, proto musí být cena od začátku správně nastavena. Pokud se zájemci nehrnou, možná je čas cenu přehodnotit.

Prodej nemovitosti je složitý proces vyžadující pečlivou přípravu a strategické rozhodování. Vyhnete-li se nejčastějším chybám jako podcenění přípravy nemovitosti nebo nesprávné stanovení ceny, můžete výrazně zvýšit šance na rychlý a výhodný prodej.

Pokud se budete chtít o něčem poradit nebo potřebujete další rady ohledně prodeje vaší nemovitosti, spojte se se mnou prostřednictvím kontaktů na mém webu.

Jan Demel
Autor: Jan Demel

Moderní svět si žádá moderní postupy a jinak tomu není ani v realitách.

Koupě, prodej, ale i pronájem nemovitosti a služby s tímto spojené jsou pro mnoho z nás velkým milníkem života. Přesně z tohoto důvodu vyhledáváte kvalitní služby a očekáváte příjemný průběh tohoto procesu. Někteří z nás potřebují asistenci, jiní zase rychlé jednání a další potřebují zkrátka jen oporu realitního makléře.

Přesně tohle jsou kvality, které ode mě můžete očekávat, protože reality pro mě nejsou jen práce, ale také koníček, tudíž se snažím vykonávat své služby na špičkové úrovni. Mohu vám totiž mimo jiné nabídnout kvalitní video prohlídky, spolupráci s profesionálním fotografem, nadčasový Home Staging a aktivní prezentaci na sociálních sítích. To vše s jasným cílem: Spokojenost s prodejem vaší nemovitosti za co nejvyšší cenu!

Proč vznikly tyto stránky? Když dva chtějí totéž, nikdy to není totéž, i když se to tak mnohdy zdá. Tyto stránky budou prezentovat širokou nabídku nemovitostí a realitních služeb, aby si vybral i ten nejnáročnější klient a byl opravdu každý vždy spokojen. Je totiž všeobecně známo, že rozdíly mezi makléři jsou opravdu nemalé a vy jste na pochybách.

Třeba se teď právě vy rozhodujete, komu dáte svou důvěru. Věřím, že mé tipy a články vám pomohou v rozhodování o volbě prodeje nemovitosti a bude právě mou ctí zastupovat vás jako klienta. Za každým prodejem nemovitosti se totiž skrývá lidský příběh. To je důvod, proč by nikdo neměl tak důležité životní rozhodnutí podceňovat. Prodávající, ani makléř. Důraz kladu na odvedení špičkové práce a na spokojenost klienta, dbám také na dobrou pověst, kterou již mnozí klienti ocenili formou spokojených referencí.

Pokud jsem dokázal vaši pozornost udržet až dokonce, velmi vám děkuji a také rád poskytnu další informace dle potřeby. Proto mě neváhejte kontaktovat. Budu se na vás těšit, třeba u dobré kávy u nás v Kaktusu.

Bc.Jan Demel

Ičo:10891587

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení